Ibrahim R. Ineke, ‘The white people’

Hermetisch maar intrigerend

Arthur Machen was een Welshe auteur uit de negentiende eeuw die vooral grote sier maakte binnen het gothic/fantasy-genre, zie ook Arthur Conan Doyle en H.P. Lovecraft. Een van zijn grootste klassiekers heet ‘The white people’, een esoterische horrorthriller over goed en kwaad. Centraal in Machens kortverhaal staat The green book, het dagboek van een klein meisje waarin uitvoerig allerlei aan hekserij gelieerde rituelen beschreven staan. Veel gebeurt er verder niet, maar dat typisch occulte sfeertje zorgde destijds voor een onuitgegeven niveau van suspens.

Het is op Machens signatuurwerk dat de Haagse kunstenaar Ibrahim R. Ineke zich inspireerde voor zijn versie van ‘The white people’, maar Ineke klutst de oorspronkelijke verhaalstructuur grondig door elkaar. De raamvertelling - waarbij twee mannen het dagboek vinden en een gesprek over goed en kwaad starten - krijgen we pas helemaal aan het eind, in een herwerkte variant. Van het dagboek is zelfs geen sprake meer.

Wat blijft er dan wel nog over? Dezelfde vreemde dreiging die al uitging van de originele roman. Verwacht geen mooi afgerond verhaaltje met protagonisten en verhaallijnen; dit is een soort van universeel thema gegoten in stilistisch straffe pagina’s. Want de fort van dit boek zijn de ronduit fenomenale beelden van Ineke. Met een minimum aan tekst en gevarieerde bladspiegels weet hij dezelfde atmosfeer te vangen. De zwarten op sommige pagina’s vertalen die beklemmende duisternis grafisch haast letterlijk.    

Het verhaal is ondergeschikt in Inekes versie. Dat er iets gruwelijks gebeurt - of gebeurd is - staat vast. Maar wat juist komen we nooit te weten. Heeft het iets te maken met de twee jongetjes aan het begin - waarvan er eentje schijnbaar verdwijnt in een bos? Of heeft het eerder te maken met wat de mannen - speurders? - vertellen over een mysterieuze 'haar'? We blijven in het ongewisse, maar dat is in dit geval niet zo erg.     

Toegegeven: we moesten deze ‘The white people’ een paar keer herlezen voor we overtuigd waren. Dit is een op het eerste zicht hermetische graphic novel: weinig uitleg, abstracte zwart-wittekeningen... Verre van het ideale kerstcadeau dus, maar wie wel eens wat anders wil dan de zoveelste integrale of hapklare one-shot heeft aan dit boek een vette kluif.

Details Strips
Scenario & Tekeningen: Ibrahim R. Ineke
Uitgeverij: Sherpa
Jaar:
2015
Aantal pagina's:
48