Helena Janeczek, 'Het meisje met de Leica'

Een camera als wapen

Na enkele eerder goed ontvangen romans beleeft Helena Janeczek (1964) momenteel haar definitieve doorbraak bij het grote publiek met 'Het meisje met de Leica': een vlot geschreven boek over Gerda Taro, een jonge fotografe die gedurende de Spaanse burgeroorlog aan het front stierf. Janeczek schetst een aangrijpend portret van deze vrouw die op vlucht voor de nazi's in Parijs belandt. Ze ontmoet er de Hongaarse fotograaf André Friedmann, waarna beiden besluiten hun foto's onder de naam Capa te publiceren.

Het beeld dat we krijgen van Gerda, een talentvolle typiste, is er een van een aantrekkelijke en ambitieuze vrouw die mannen perfect weet in te schatten. Aan minnaars - levenslustig als ze is - heeft ze alleszins geen gebrek. Er is Willy Chardack, ex-geliefde en chirurg, en Georg Kuritzkes, eveneens arts en vroegere vriend. Ze is duidelijk een onafhankelijk iemand, maar tegelijk is ze opvallend toegewijd.

Als ze op een dag haar vriend André Friedmann, de later beroemde fotograaf Robert Capa, in de donkere kamer van een Joodse vriend introduceert, laat de rest van het verhaal zich raden.

'Ze wist niet goed hoe ze praktijkervaring kon opdoen, omdat de Leica van de Steins alleen beschikbaar was als ze thuis waren, terwijl die van André verdomme twee van de drie keer bij de lommerd lag. Die stomme Hongaar had een gat in zijn hand en bestond het te zeggen dat ze overdreef met die zo typische Duitse manie van zuinigheid.'

In een kalme verteltrant, met oog voor het in die tijd oprukkende fascisme, focust de auteur zich op de relatie tussen Gerda en André, die onder de naam Capa met hun foto's wereldberoemd zouden worden. Het tweetal hield er een open relatie op na en had uiteindelijk maar één doel voor ogen: strijden in de Spaanse burgeroorlog met hun Leica als enig wapen.

Beroemd is dan ook die ene foto van een stervende soldaat die Gerda hoogstwaarschijnlijk nam met haar Leica aan het front van Segovia. Feit is dat beiden tijdens de Spaanse burgeroorlog wel samenwerkten met andere fotografen die zich eigenlijk meer als strijders dan als fotojournalisten gedroegen.

'Het meisje met de Leica' is het fictionele levensverhaal van Robert Capa en Gerda Taro. Geen intellectueel geneuzel, wel een rechttoe rechtaan geschreven roman over twee uitzonderlijke individuen en hun boeiende entourage.

Details Fictie
In Een Vertaling Van: Els van der Pluijm
Uitgeverij: De Bezige Bij
Jaar:
2019
Aantal pagina's:
343