Gerbrand Bakker, De omweg

Beheerste natuurroman van een gediplomeerd (!) hovenier.

Gerbrand Bakker, de auteur van het boek 'De omweg', is – zo meldt de flap ons – historisch taalkundige en gediplomeerd (!) hovenier. Over de combinatie van beide zou iemand eens moeten uitweiden, maar laat ons nu maar even op de roman met de ganzenbek concentreren. Gelukkig merken we van de taalkundige Bakker niet zoveel op: ondergetekende heeft genoeg slechte herinneringen aan Historische Taalkunde en kan een uitweiding over het Umlautverschijnsel missen als kiespijn. Maar genoeg over persoonlijke trauma's.

Dat Gerbrand Bakker gediplomeerd hovenier is, zullen we wél geweten hebben: er gaat geen pagina voorbij of er wordt wel gesnoeid, geplukt of ingezaaid. Schrijven over wat je weet is een gulden regel, maar na een bladzijde of twintig heb je dat ook wel gezien. Liefhebbers van natuurbeschrijvingen kunnen hun hartje echter ophalen.

Het begin van 'De omweg' is veelbelovend: een vrouw die verdwijnt en in the middle of nowhere een nieuw bestaan probeert op te bouwen. Ze leert leven in die nieuwe omgeving en probeert het verleden te vergeten terwijl haar man op zoek is naar haar. De schrijver werkt deze boeiende premisse rustig en beheerst uit. Soms iets te beheerst naar onze smaak.

Er is iets aan de hand met de vrouw die in 'De omweg' de hoofdrol vertolkt, wat pas gesuggereerd wordt na een bladzijde of tachtig, dus dat is een spoiler die we niet zullen weggeven. Dat er van alles met mevrouw aan de hand is, is meer voelbaar dan leesbaar. Hoewel, een vrouw die in haar nakie in november op een steen in Wales gaat liggen, daar is iets mee. Met mondjesmaat geeft Bakker een paar hints over wat er met die gekke dame, die Emily Dickinson bestudeert en rookt als een ketter, aan de hand is.

Iets te veel met mondjesmaat. Onderkoeld haast, waardoor ondergetekende het hoofdpersonage soms een beetje kwijt was. Het is waarschijnlijk een meer Nederlandse manier van vertellen (hoewel die noord-zuidclichés een beetje onnozel zijn, en waarschijnlijk zelfs onjuist) die afsteekt tegen de barokke Vlaamse literatuur.

Lezers die een rustige en beheerste roman lusten, waarin de herfstige natuur mooi wordt beschreven en de plot zich gaandeweg ontvouwt, zullen genieten van dit boek. Lezers die liever een opwindende en schokkende roman lezen, kunnen 'De omweg' beter laten liggen.

Details Fictie
Auteur: Gerbrand Bakker
Copyright afbeeldingen: Cossee
Uitgever: Cossee
Jaar:
2010
Aantal pagina's:
208