Erik Vlaminck, 'Een berg mens onder witte lakens'

Het ruige leven van een truckchauffeur

Na recente romans als 'Suikerspin', 'Brandlucht' en 'De zwarte brug' profileert Erik Vlaminck zich meer en meer als een uiterst succesvol schrijver. Wellicht is zijn gestripte schrijfstijl en het tot leven wekken van authentieke personages - in een typisch Vlaams decorum neergezet - daar niet vreemd aan.  Of is het veeleer die geslaagde mix van humor en vaak burleske situaties waarin alles zich afspeelt, die de lezer zo charmeert? Met 'Een berg mens onder witte lakens' bevestigt Vlaminck zijn vakmanschap en sluit hij zich aan bij het selecte clubje van de belangrijkste schrijvers van dit taalgebied.

'Een berg mens onder witte lakens' heeft een eenvoudige verhaallijn: een schrijver - is het Vlaminck zelf? - moet een kleine medische ingreep ondergaan. Een op het eerste gezicht onschuldige operatie, waarbij hij na een dag het ziekenhuis al mag verlaten. Helaas, enkele complicaties zorgen ervoor dat hij er langer moetblijven. Zo komt hij terecht in kamer 226, alwaar André de truckchauffeur bedlegerig is. Die vertelt in een behoorlijk ruige taal alles wat hem de afgelopen jaren is overkomen.

Een tragisch levensverhaal dat begint met Karlien, zijn demente vrouw die in het ziekenhuis uiteraard niet op bezoek komt. Naarmate het verhaal vordert, wordt de familiale achtergrond van het echtpaar met rake penseelstreken in natuurgetrouwe kleuren geborsteld. Blijkt dat Karlien vroeger geen onbesproken blad is geweest, net als haar man die een relatie had met een zekere Betty van Bar Barbados.

Een vrouw die zelfs de schrijver zich ineens herinnert: 'Ze heet Betty Verreycken. Ze woont in Wommelgem in een kermiswagen, ik heb haar jaren geleden geïnterviewd toen ik research deed voor mijn roman 'De zwarte brug'. Ze heeft me toen verteld dat ze ooit een bar heeft uitgebaat waar 'meer verkocht werd dan alleen maar drank.'

Uit alles wordt duidelijk dat André een meer dan bewogen leven achter de rug heeft; een zwaar ongeluk met een chauffeur en twee zonen die bepaald niet onder een gunstig gesternte zijn geboren. Luc en Marc van wie de namen in zijn transportbedrijf Lumatrans zijn verwerkt. Eerstgenoemde gooit na verloop van tijd zijn vader uit de zaak, terwijl Marc aan de gevolgen van aids overlijdt.

'Een berg mens onder witte lakens' is voor alles een heerlijk volkse roman - helder geschreven - die dwingt tot aandachtig luisteren naar de rechttoe rechtaan dialogen van de diverse personages die elk afzonderlijk raak worden geportretteerd. Iets waar Erik Vlaminck een exclusief patent op schijnt te hebben.

Details Fictie
Uitgeverij: Vrijdag
Jaar:
2019
Aantal pagina's:
214