Eddy Paape & Greg, 'Luc Orient - Alle avonturen 2'

Naar de sterren en daar voorbij

Begin januari nog maar schreven we een lovende recensie over het eerst deel van de integrale uitgave van de avonturen van Luc Orient. We waren dermate onder de indruk van de avonturen die deze vergeten stripheld beleefde, dat we al uitkeken naar de volgende avonturen. Lang heeft uitgeverij Sherpa ons niet op onze honger laten zitten, want enkele weken geleden belandde het tweede deel uit de reeks in onze bus. We kunnen nu al zeggen dat ook dit tweede album ons niet teleurgesteld heeft.

In het album 'De meester van Terango', het derde album uit het eerste deel van deze fraaie integrale uitgave, zagen we hoe onze helden (Luc, Kala en de bevallige Lora) ter hulp werden geroepen door Lec-Hoj en Galax-Ahj, oude vrienden en inwoners van de planeet Terango. De tiran Sectan had de macht op hun planeet gegrepen en indien men geen actie zou ondernemen, zou hij in een later stadium ook de aarde kunnen bedreigen. Onze vrienden aarzelden geen moment en moesten proberen het verzet te organiseren. Daarmee gaan ze in dit tweede deel van de integrale uitgave lustig door.

Zo zien we in het album 'De planeet van de angst' hoe Luc en Galax-Ajh contact zoeken met een aantal wilde volkeren op de planeet Terango. Ze willen hun vertrouwen winnen en hen een bondgenootschap voorstellen. Enkel indien ze voldoende steun kunnen vinden maken ze een kans om Sectan te verslaan. Al snel blijkt dat de drakenkrijgers en vooral hun leiders Korran en Borkh niet snel geneigd zullen zijn om Luc en zijn medestanders te vervoegen.

In 'Het woud van staal' neemt het conflict tussen de rebellen en tiran Sectan dan weer andere dimensies aan, wanneer blijkt dat Sectan zijn toevlucht gezocht heeft tot een samenwerking met Julius Argos, crimineel aards meesterbrein en aloude tegenstander van Kala en Orient – al kennen we niet meteen de achterliggende oorzaak achter deze vete.

Waar de twee eerste albums ons enorm konden boeien, was dat iets minder het geval met 'Het geheim van de 7 stralen', een verhaal dat zich opnieuw op de aarde afspeelt  en bol staat van de flauwe humor – nooit geweten dat slapstick ook in de jaren ’70 nog populair was.

Af en toe blijken ook de scenario’s ietwat mank te lopen. Op een gegeven moment raakt rebelle Granya gewond. Luc ziet het leven uit haar wegvloeien, waarna Kala hem gelukkig kan geruststellen dat het slechts om eerstegraads brandwonden gaat en dat ze vanzelf zal opknappen. Wat later verkondigt hij echter dat Granya zo snel mogelijk verzorgd moest worden, omdat haar leven in gevaar was. Dergelijke wispelturigheden doen ons leesplezier helaas geen goed.

Gelukkig is er nog het magistrale korte verhaal 'De wraak' om de pijn te verzachten. Ook het bijgevoegde korte dossier, ditmaal over tekenaar Eddy Paape, helpt om de kleine tekortkomingen in de verhalen te vergeten.           

Ons oordeel over het tweede deel van deze integrale uitgave is dus overwegend positief. Eddy Paape en Greg bieden meer van hetzelfde: een erg onderhoudende sf-stripreeks, die veertig jaar na datum nog niet gedateerd blijkt te zijn. We besluiten dan ook de kleine schoonheidsfoutjes met de mantel der liefde te bedekken en bedanken Sherpa voor het terug onder de aandacht brengen van deze vergeten stripheld.

Details Strips
Tekenaar: Eddy Paape
Scenarist: Greg
Uitgeverij: Sherpa
Jaar:
2019
Aantal pagina's:
159