Dominique Goblet, Net doen alsof is ook liegen

Autobiografie met de hoofdletter A

Autobiografische strips, we hebben er de laatste jaren al heel wat achter de kiezen gekregen. Laat het duidelijk wezen: navelstaarderij is niet zomaar een rage in stripland, het is een stijl apart. Eén waaraan Dominique Goblet met haar autobiografische ‘Net doen alsof is ook liegen’ gelukkig nog een meerwaarde weet toe te voegen. Het mag dan ook niet verbazen dat de Brusselse tekenares internationaal een grote indruk heeft gemaakt met dit gevoelige, hoogst persoonlijke beeldverhaal.

Met één blik op de tekeningen merk je al dat Goblet haar hart en ziel in dit boek gestoken heeft. Lijnen vervormen naarmate de emotie verandert, de handgeschreven tekst evolueert van regelmatig naar beverig naar chaotisch. Ook het grafische verandert constant, duwt en trekt aan de grenzen van deze strip. Maar voornamelijk ruwe, zware potloodlijnen overheersen dit hoogst persoonlijke verhaal.

We zien Dominique als klein meisje die harde zaken meemaakt binnen haar gezin. Als volwassen vrouw bezoekt ze met haar eigen dochtertje Nikita haar vader, na hem vier jaar lang niet meer gezien te hebben. Maar we zien ook haar moeizame relatie met Guy Marc die maar moeilijk afstand kan nemen van zijn ex-vriendin en met zijn eigen demonen worstelt. ‘Net doen alsof is ook liegen’ toont relaties in hun meest ingewikkelde vorm. Extreem verschillende emoties zijn eigenlijk met elkaar verstrengeld en herinneringen zijn hier vaak dubbelzinnig. Goblet toont hoe waarheid en eigen interpretatie ver van elkaar kunnen liggen en tegelijk toch met elkaar verward kunnen worden. Emotie en expressie zijn de kernwoorden in deze strip. De personages zijn nu eens zacht en dan weer keihard voor elkaar, maar daardoor blijkt des te meer dat er een extreem innige band tussen hen is, ook al is die daarom niet noodzakelijk altijd innig in de positieve zin van het woord.

Brussel is alomtegenwoordig in ‘Net doen alsof is ook liegen’, of het nu via taal of via vale kleurvlakken is. De stad maakt onmiskenbaar een belangrijk deel uit van deze autobiografische strip waar Dominique Goblet maar liefst twaalf jaar aan werkte.

‘Net doen alsof is ook liegen’ is een emotionele, oorspronkelijke, persoonlijke strip. Dit is autobiografisch in de meest pure en rauwe zin van het woord. We kunnen niets dan respect opbrengen voor de tekenares die het aangedurfd heeft om haar ziel met dit huzarenstukje zo bloot te leggen. Een zeldzaam pareltje.

Details Strips
Auteur: Dominique Goblet
Uitgever: Oog & Blik / De Bezige Bij
Jaar:
2009
Aantal pagina's:
144