Dominique Goblet & Kai Pfeiffer, ‘Meer als het klikt’

David Lynch in boekvorm

De kleine maar fijne uitgeverij Bries heeft een neus voor werk dat balanceert op de ragfijne scheidingsgrens tussen mooi vormgegeven prentenboeken en avant-gardistische uitspattingen. In de zomer verschenen nog het wondermooie 'Jim Curious - Reis naar de diepten van de oceaan' van Matthias Picard en de nieuwste worp van aanstormend talent Wide Vercnocke. Met ‘Meer als het klikt’ is het opnieuw raak. Deze keer geen poëtische afdaling in de oceaan of absurde vertellingen over herten maar een visuele trip waar we nog altijd een beetje van aan het bekomen zijn. Want wat de tandem Goblet-Pfeiffer hier op papier zet is het stripequivalent van een nog te verschijnen David Lynch-film.

‘Meer als het klikt’ valt vooral op door zijn volumineuze formaat: maar liefst hondertachtig A4’tjes, volgepend met de meest uiteenlopende taferelen in de meest uiteenlopende materialen. Dat is het resultaat van de wel heel eigenzinnige aanpak van dit occassionele auteursduo. Zo’n drie jaar geleden beslisten ze namelijk om een strip te maken met twee heel eenvoudige spelregels: het thema wordt amoureuze zoektochten op datingsites, de techniek cut-up. Wat volgde was een correspondentie tussen Berlijn en Brussel, waarbij elk nieuw blad netjes in vier werd geknipt en aan de stapel werd toegevoegd. Eenmaal klaar puzzelden Pfeiffer en Goblet samen het verhaal in elkaar, hier en daar aangevuld met nieuwe dialogen. Het resultaat? Een fascinerende zoektocht van een vrouw - de Moeder - naar liefde, affectie en seks.

Aanvankelijk is het even wennen aan dit volstrekt unieke universum - weinig dialogen, semi-erotische tekeningen met kreeften in de hoofdrol, een op het eerste zicht lukraak geordende reeks prenten - maar al gauw word je toch meegezogen en blijf je gebiologeerd volgen. Iedere kwartpagina volgt een nieuw miniatuurtje om van te smullen. Personages als de verdronken dochter en de ex-echtgenoot - Agent Love! - geven het verhaal de nodige zuurstof.

‘Meer als het klikt’ zit bovendien ook boordevol humor: de hilarische profielteksten van potentiële datingkandidaten, de passage met het net-niet-op-de-juiste-plaats-gegraven zwembad, de visuele spielerei die van zowat iedere bladzijde afdruipt - bekijk pagina 16 en 17 maar eens langer dan enkele seconden. Het draagt allemaal bij tot dit grensverleggend werkstuk. De beste grap zit trouwens helemaal aan het eind van het boek - lees waarom in het interview dat wij hadden met de auteurs.

Dominique Goblet bewees met het autobiografische ‘Net doen alsof is ook liegen’ al uitvoerig haar kunde. Maar samen met gelijkgestemde ziel Kai Pfeiffer verlegt ze pas echt de grenzen van het stripmedium. Dus even doorbijten in het begin: het loont meer dan de moeite.

Details Strips
Auteur: Dominique Goblet
Auteur: Kai Pfeiffer
Uitgeverij: Bries
Jaar:
2014
Aantal pagina's:
180