Derf Backderf, ‘Mijn vriend Dahmer’

Van eenzaat tot maniak

Jeffrey Dahmer stond in de Verenigde Staten van begin de jaren 90 synoniem voor de baarlijke duivel. Bij zijn arrestatie kwam uit dat Dahmer niet minder dan 15 jonge mannen om het hoekje had geholpen. Hij doodde niet alleen zijn slachtoffers, hij misbruikte ze ook nog eens na hun dood en soms at hij delen van zijn prooien op. Dahmer werd tot 957 jaar gevangenisstraf veroordeeld, maar overleed kort na zijn veroordeling in de gevangenis, vermoord door een andere gedetineerde.

Een boek uitbrengen met als titel ‘Mijn vriend Dahmer’ getuigt dus van enige cojones aan het lijf. Nu, de Amerikaanse stripauteur John ‘Derf’ Backderf houdt geen pleidooi om de daden van Dahmer te vergoelijken - hoe zou dat ooit mogelijk zijn? Wel vertelt hij in een lijvige graphic novel zijn ervaringen met Dahmer: Backderf heeft namelijk de twijfelachtige eer gehad om met de seriemoordenaar zijn middelbare school te doorploeteren.

En Backderfs relaas is knap in zijn eenvoud. Geen lullige we-hadden-het-allemaal-zien-aankomen nonsens, wel de ervaringen van een groep tieners op een doorsnee Amerikaanse high school. Dahmer is aanvankelijk nog een ietwat sullige adolescent die, behalve zijn voorliefde voor opgezette dieren, weinig vreemd gedrag stelt. Heel subtiel schetst Backderf hoe Dahmer gaandeweg wel de problematische kant opgaat: overmatig drankgebruik, onderdrukte homoseksualiteit en vooral zijn problematische gezinssituatie, met een manische moeder die de jonge Jeffrey opzadelt met een knoert van een schuldgevoel. De auteur legt bij niemand echt de schuld van Dahmers ontsporing, maar zijn moeder krijgt in dit boek toch een serieuze veeg uit de pan.

Qua grafische en oratorische stijl doet Backderf heel hard denken aan de stripmakende journalist Joe Sacco. Even sec geeft hij de feiten weer - of toch hoe ze voor hem over kwamen - ondanks de schrikwekkende passages. Ook Joe Matt is nooit veraf: de elastische figuren zijn perfect geschikt om de spastische bewegingen van Dahmer weer te geven.

Of ‘Mijn vriend Dahmer’ in Europa echt potten zal breken, valt nog te bezien. Aan de andere kant van de Grote Plas is Dahmer een begrip maar op het Europese continent zegt de naam niet zoveel meer. Neemt niet weg dat dit boek een verbazingwekkend helder inzicht geeft in de psyche van een verstoorde geest. Of hoe gemakkelijk een schuchtere eenzaat kan uitgroeien tot een monsterlijke maniak. Kippenvel.

Details Strips
Scenario & Tekeningen: Derf Backderf
Uitgeverij: Scratch Books Amsterdam
Jaar:
2014
Aantal pagina's:
224