Delphine Lecompte, 'The best of Delphine Lecompte'

Gedichten met een harde rand

Net zoals de meeste huidige muzikanten krijgt Delphine Lecompte al heel vroeg een ‘Best of’ op haar naam staan. Delphine publiceerde sinds 2009 een zevental dichtbundels die vaak bekroond werden. Haar debuut ‘De dieren in mij’ kreeg de C. Buddingh’-prijs én de prijs voor Letterkunde van de provincie West-Vlaanderen. Ook ‘Dichter, Bokser, Koningsdochter’ werd genomineerd voor de VBS Poëzieprijs. Dat heet geen toeval. Lecompte schrijft vaak ongemakkelijke, harde zaken neer op flinterdun papier. Het zijn woorden en zinnen die je raken en er steeds bovenuit springen, net zoals haar oeuvre in het hedendaagse poëzielandschap nog steeds boven de middelmaat uitsteekt.

Lecompte mocht voor haar veertigste verjaardag van De Bezige Bij grasduinen in tien jaar poëzie, wat haar vast de nodige kopzorgen moet hebben bezorgd. Hoe stel je een bundel samen van je eigen kleinste pareltjes? De appendix van ‘The Best of Delphine Lecompte’ leert ons welk gedicht uit welke bundel komt. Hoe recenter het werk, hoe uitgebreider de keuze lijkt het wel. Zo is ‘De dieren in mij’ vertegenwoordigd met negen gedichten waarvan enkele eerder aan de korte kant zijn. Naarmate ‘Western’(2017) of ‘Dichter, Bokser, Koningsdochter’ (2015) dichterbij komen, worden ze breder en ruimer.

Let wel, Lecompte schrijft geen liefelijke Toon Hermans-tafereeltjes. Haar poëzie is rauw, beangstigend en zoekt de ongemakkelijkheid op, de pervers lange stiltes en dreigende familiefiguren. Ze leefden niet allemaal lang en gelukkig, daarvoor ben je bij Lecompte aan het verkeerde adres. 

Wie niet vertrouwd is met het werk van Delphine Lecompte kan dit werk blindelings aanschaffen. De korte biografie die Lecompte in het voorwoord pende geeft de nietsvermoedende lezer alvast een kleine voorsprong op wat er hem of haar te wachten staat. Niet de mooiste of lieflijkste poëzie ooit, maar wel uitermate onmisbaar wat ons betreft. Aanrader!

Details Poëzie
Uitgeverij: De Bezige Bij
Jaar:
2019
Aantal pagina's:
120