De poëzieplaat van De Bezige Bij

Moeder, er zit een dichter in de grammofoon!

Voor zijn vijfenzeventigste verjaardag verwent De Bezige Bij de poëzieliefhebbers en vinylfanaten onder ons met een ongemeen prettig pakketje dat perfect onder de kerstboom past. 

Dat kleppers als Peter Verhelst, Jules Deelder of Remco Camper al jaren onderdak vinden in de bijenkorf mag geen verrassing zijn. Ook het feit dat dichters en poëten steeds meer loskomen uit hun schrijfkamer en terug poëzie brengen waar ze hoort, heeft uiteindelijk een mooi staartje gekregen in de vorm van deze drie dubbel lp. De namen die voorlezen uit eigen werk zijn absoluut niet de minste. De Bij heeft elke dar naar de honingraat geroepen om bijdrage te leveren aan dit werk. Gaat u even zitten? Van de levenden sprokkelen we werk van Remco Campert, Cees Nooteboom, Anneke Brassinga, Tonnus Oosterhoff en Ramsey Nasr tot Jules Deelder, F. van Dixhoorn, Hagar Peeters, Jan Cremer en  Tommy Wieringa bij elkaar. Er staan kleine pareltjes tussen van onder meer Peter du Gardijn (‘Goudvis’) of L.Th. Lehmann (‘De zin van het leven en zo’) die afklokken op een goeie halve minuut. Van de doden is er ook niets dan goeds te melden. Vanop een Hemels podium weerklinken nog eenmaal de stemmen van Lucebert, Hugo Claus, Gerrit Komrij, Simon Vestdijk, of Jan Wolkers weer.

Er is werk gemaakt om de opnames te restaureren al is niet elke dichter even verstaanbaar. Enkele werken van Lucebert en Gerrit Komrij werden onder het mom van bonustracks zelfs op muziek gezet. Het lijkt ons haast een open invitatie voor jong rapgeweld om de poëten te samplen, maar dat is een ander metier. De teksten die in een klein boekje bijgeleverd zitten, wijken soms af van de voorgelezen versies. Waar de dichters het nodig achtten, werd de tekst aangepast. 

Je kan de voorgelezen stukken ditmaal niet terug vinden op Spotify of aanverwanten. Hoogstens één videofragment van Delphine Lecompte die haar werk voorleest, staat op de site van De Bij. Je moet het echt van de plaat hebben. De Bezige Bij treft de poëzieliefhebber en vinyladept hier in het hart. Deze prachtige driedubbele verzameling vormt een geweldig onthaastend pakket.

De groeven van de stukken liggen zo dicht bij mekaar dat zelfs onze geoefende hand nauwelijks de naald tussen de gedichten in kan mikken. Best kan je dus gewoon naast de platenspeler gaan zitten met het tekstboekje en één voor één de werken beluisteren. Heerlijk!

Details Poëzie
:
Jaar:
2019