David Lynch, 'Hoe vang je de grote vis?'

Mediteren in de Rode Kamer

In 2006 verscheen ‘Catching the big fish’, een boekje over meditatie. Eindelijk is er de Nederlandse vertaling. In ‘Hoe vang je de grote vis?’ laat regisseur David Lynch ons binnenkijken in zijn creatieproces, gevoed door meditatie. Hierbij is het een kwestie van zo diep mogelijk af te dalen in het onderbewustzijn om zo je bewustzijn open te trekken. Hoe dieper je duikt, hoe groter (en mooier) de vissen. Alles in de kunst draait erom de beste ideeën te vangen. Ook geluk ligt daar ergens vanbinnen verscholen. Van deze boeiende materie, ons aangereikt door een van de grootste genieën die Hollywood rijk is, hadden we echter wat meer diepgang verwacht.

In ultrakorte hoofdstukjes licht Lynch zijn theorie toe. Hierbij maakt hij gebruikt van kleurrijke metaforen (het clownspak en de Empire State Building) en concrete voorbeelden uit het scheppingsproces van zijn bekende films, wat ons fascinerende anekdotes oplevert. Verder onthult Lynch zijn eigen cinemahelden. Dat levert weleens pakkende verhalen op. Sommige hoofdstukjes beginnen met een citaat uit de hindoeïstische Upanishads, een grote bron van inspiratie voor de regisseur.

Lynch geeft toe dat hij aanvankelijk nul interesse had in meditatie, maar dat hij al gauw leerde hoe cruciaal die is bij artistieke creatie. Dagelijkse meditatie trekt je intuïtie namelijk wijd open, waardoor negativiteit drastisch vermindert. Ze voedt je creativiteit, toont je de weg naar nieuwe ideeën, en maakt je uiteindelijk gelukkiger. Nu mediteert de Amerikaanse regisseur dagelijks twee keer, al 33 jaar lang.

Hoewel we fan zijn van zijn heldere stijl en zijn geruststellende aanmoedigingen, weet het haast kinderlijke optimisme dat in het boek sluimert ons niet altijd te boeien. Zijn theorie over wereldvrede bijvoorbeeld is interessant maar ook hopeloos naïef. Al past het wel in het plaatje als een soort van einddoel van zijn betoog. Ironisch genoeg blijft Lynch echter zelf iets te vaak aan de oppervlakte in zijn boekje over diepzeeduiken in het grote zelf. Een absolute must voor de Lynch-fans is dit werkje niet. Een mooie aanvulling van de huisbibliotheek zeker wel. Een eerste handleiding bij het mediteren? Misschien.

Tot slot nog, het beeld dat we van David Lynch als mens (en schrijver) krijgen, vormt een enorm contrast met de vaak kille, gewelddadige en ongelukkige personages in zijn films. Dat de maker van ‘Twin Peaks’ en 'Mulholland Drive' bijzonder positief in het leven staat, zouden we aan meditatie te danken hebben. Probeer het dus thuis ook eens.

Details Non-fictie
Originele titel:
Catching the big fish
:
:
:
:
Jaar:
2019
Aantal pagina's:
176