Dashka Slater & The Fan Brothers, 'De reis van Vos'

Er zullen altijd vragen zijn

Over ‘De tuinman van de nacht’ (2016), het debuut van de ‘Fan Brothers’, waren wij eerder verdeeld. Hoewel het visueel een bijzonder aantrekkelijk prentenboek was, miste het verhaal een doordachte plot en geraffineerde uitwerking. Toch maakte de unieke beeldtaal van Canadese broers nieuwsgierig naar een opvolger, liefst in combinatie met een overtuigend verhaal. Dat is er nu, onder de noemer ‘De reis van sos’, met tekst van de Amerikaanse auteur en journaliste Dashka Slater.

Het motief van het reisverhaal ligt niet alleen in de wat knullige titel besloten; voornamelijk de mysterieuze voorflap maakt die belofte met verve waar. Een stoer vikingschip, voorzien van een wijdvertakt hertengewei, domineert de illustratie. De schutbladen zijn voorzien van gefingeerde landkaarten, die met hun gedetailleerde uitwerking en sepiakleurige achtergrond toch authentiek aandoen. In die wat archaïsche setting wordt ‘Vos’ geïntroduceerd. Een echte piekeraar met een ‘kop vol vragen’, veelal met een licht-filosofische ondertoon, over de hem omringende wereld. Een enkele keer plaatst Slater die issues in een ruimer verband: ‘Waarom word je van sommige liedjes blij en van andere verdrietig?’

Op zoek naar antwoorden laat Vos zich samen met een familie duiven op het ‘Hertenschip’ inschepen, met een beloftevolle reis naar een ‘schítterende eiland’ in het vooruitzicht. Het wordt een lastige, barre tocht, met slechte weersomstandigheden, amateuristische stuurlui en woeste piraten. Enkel door de geslaagde onderlinge samenwerking weten de dieren uiteindelijk hun doel te bereiken. Antwoorden vindt Vos niet meteen, wel andere dieren om samen te filosoferen over het cruciale belang van vragen stellen. Een gezochte afsluiter, nogal boodschapperig ook, die echter wel een interessant aanknopingspunt kan bieden om jongere kinderen dergelijke kwesties te laten overdenken.

Het chronologisch opgebouwde verhaal kan prat gaan op een tot de verbeelding sprekende plot. De eenvoudige tekst wordt tot een minimum beperkt – soms maar enkele regels per pagina – zodat de illustraties alle ruimte krijgen die ze verdienen. Meermaals nemen zij de narratieve taak op zich, waar de tekst te mager uitvalt of de auteur zich in losse eindjes verliest, bijvoorbeeld in de ontmoeting met de piraten of wanneer het Hertenschip een tijdlang stuurloos ronddobbert.

Terry en Eric Fan overtuigen met zeer gedetailleerd uitgewerkte dierenportretten. Toegegeven, hun vossen, herten en duiven worden als antropomorfismen voorgesteld, die de taal machtig zijn, zelf hun potje koken en zich een menselijke mimiek aanmeten. Toch worden de dieren nog wel realistisch en herkenbaar afgebeeld. Net zoals in ‘De tuinman van de nacht’ verrassen de ‘Fan Brothers’ met een sober en beheerst kleurenpallet, waarin bruin, blauw en grijs de dienst uitmaken, herhaaldelijk met een opvallende contrastkleur aangevuld. Hun handelsmerk zijn met nevel en mist omhulde landschappen, waarbij de functioneel ingezette sfumatotechniek de beelden van een mysterieus elan voorziet. Als geheel is ‘De reis van Vos’ niet meteen een vernieuwend prentenboek, maar wij voorzien het graag van een extra ster omwille van de ronduit magnifieke illustraties. 

Vanaf 5+

Details Fictie
Auteur: Dashka Slater
Illustrator: The Fan Brothers
Uitgeverij: Leopold
Jaar:
2018
Aantal pagina's:
48