Bart Stouten, 'Liefde en andere overvloed'

De vlucht naar Alonissos

Nooit eerder was Bart Stouten (1956) zo literair productief als de voorbije jaren. Na 'Bidden om verboden vruchten', 'Het huilt voor jou' en zijn boeiend essay 'Bart Stouten over Bach' is er nu 'Liefde en andere overvloed'. Een verhaal over een complexe relatie tussen twee mannen, gevangen in hun eigen universum. 

Het lijkt alsof Stouten een afvinklijstje heeft gebruikt voor alle belangrijke onderwerpen en personages in zijn roman: een papegaai, een radiopresentator, een zwarte vluchteling, invloedrijke dames en een Grieks eiland. Het hindert niet.  De kracht van het verhaal schuilt immers niet in de afwisseling van nogal heftige gebeurtenissen - zeg maar de inhoud - maar in de souplesse waarmee alles de juiste vorm heeft gekregen.

Het begint allemaal vrij onschuldig. Jeroen Jacobs, een radiopresentator die niet op status en rijkdom is gesteld, wordt door een stalkster - ze wordt als Renate De Leeuw ontmaskerd - met de meest waanzinnige cadeaus overladen. De dag waarop hij grote sommen geld in zijn brievenbus vindt en een vluchteling in de hall van zijn appartement aantreft, belandt de man in een cascade van bizarre avonturen. Jacobs biedt de man spontaan onderdak aan en raakt door zijn levensverhaal geïntegreerd. Zo komt hij aan de weet dat hij Jim heet, dat hij voor de Oegandese rebellen is gevlucht en amateurbokser is. De wederzijdse genegenheid tussen beiden grijpt Jim aan om zijn gastheer in een web van intriges en duistere toestanden te lokken.

Tussen beiden staat de figuur van Renate De Leeuw. 'Waar was hij terechtgekomen? Bij mevrouw De Leeuw, die hem als gigolo had uitgeprobeerd. En weer gedumpt. Jim lag op straat. Jeroen streek met de hand door zijn haar en zuchtte diep. Hoe kon hij laten voelen dat hij intuïtief het ongeluk van Jim kende, zonde hem de vernedering te laten ondergaan om daarover ook nog te moeten vertellen?'

Renate is op de koop toe een spilfiguur in de Antwerpse drugswereld. Daar komen we achter als blijkt dat ze nauwe contacten onderhoudt met mevrouw Dimitropoulos, een Griekse die ooit Jim tot seks dwong en via de drugshandel fortuin heeft gemaakt op het Griekse eiland Alonissos.

Als Jim op een dag Jeroen ten huwelijk vraagt en deze aarzelt is dat voor hem een reden ineens om met de noorderzon te verdwijnen. Via een terugblik op zijn verleden en alles wat hij hem tijdens zijn verblijf ooit vertelde reist Jeroen hem na op het Griekse eiland Alonissos waar alles een verrassend einde kent.

'Liefde en andere overvloed' is een enigszins vreemde leeservaring, met te geparfumeerde volzinnen en door  'Het melkmeisje' van Vermeer geïnspireerde overbodige beschouwingen. De rijke verbeelding van de auteur werkt bovendien een zekere ongeloofwaardigheid van het verhaal in de hand. Laten we dus 'Liefde en andere overvloed'  als een aangenaam tussendoortje beschouwen voor de talloze fans van Bart Stouten.

Details Fictie
Uitgeverij: Vrijdag
Jaar:
2019
Aantal pagina's:
286