Arthur Japin, 'De man van je leven'

Verscheurende keuzes

Enkele jaren geleden scoorde Raymond van de Klundert (alias Kluun) een enorme hit met de tragische roman ‘Komt een vrouw bij de dokter’. In dit boek vertelt de Tilburgse schrijver het verhaal van Stijn, een man die te horen krijgt dat zijn vrouw niet lang meer te leven heeft en volledig ontspoort. Hij zoekt zijn toevlucht in allerhande scharrels en begint zelfs een relatie met Roos.

In ‘De man van je leven’ kiest Arthur Japin, schrijver van ‘Een schitterend gebrek’, 'Vaslav' en 'Maar buiten is het feest' voor een gelijkaardige premisse. Tilly en Markus lijken het perfecte koppel. Wanneer Tilly te horen krijgt dat haar einde nadert, neemt Markus zonder aarzelen de rol van zorgzame echtgenoot op zich. Een volstrekt normale reflex in de relatie van dit perfect harmonieuze koppel ... althans zo lijkt het. Gaandeweg leren we dat Markus een affaire heeft gehad, maar dat hij – anders dan Stijn uit ‘Komt een vrouw bij de dokter’ - zijn scharrel resoluut aan de kant geschoven heeft en uit schuldgevoel de stabiele liefde van zijn vrouw koos boven de alles verterende passie tussen zichzelf en zijn minnares.

Zijn rol als liefhebbende echtgenoot komt echter op losse schroeven te staan, wanneer Tilly begint de anticiperen op haar dood. Zonder dat hij het weet, gaat ze op een datingsite op zoek naar de vrouw die haar in de toekomst zal moeten vervangen. Door Markus nu al met deze vrouw kennis te laten maken, hoopt ze te verhinderen dat hij na haar dood eenzaam achter zal moeten blijven. Wanneer de door Tilly geselecteerde vrouw op de proppen komt, blijkt zij echter Markus’ voormalige minnares te zijn. Het aanvankelijk ontroerende verhaal over de opofferingsgezinde liefde van Tilly ontaard in een klucht. Wie is waarvan op de hoogte? Is de onwaarschijnlijke situatie een perfect geregisseerd meesterplan of een fatale speling van het lot?

Arthur Japin levert al jarenlang romans van een hoog niveau. Met ‘De man van je leven’ is dit niet anders. Japin heeft een erg vlotte pen en bespeelt in deze roman herhaaldelijk het instrument van de humor. Het geheel krijgt daardoor een volstrekt eigen stijl, die het midden houdt tussen een ontroerend liefdesverhaal en een kluchtige komedie. Over het algemeen werkt deze combinatie erg goed.

Toch kunnen we ‘De man van je leven’ geenszins Japins beste roman noemen. Er valt weliswaar heel wat positiefs over te zeggen en we hebben ons tijdens het lezen geen moment verveeld, maar op sommige momenten krijgt de klucht iets te veel de bovenhand. Op dergelijke momenten heeft Japin duidelijk even de balans verloren tijdens deze aartsmoeilijke evenwichtsoefening op het slappe koord.

Japin bevestigt met ‘De man van je leven’ wel zijn status als topauteur, maar hij heeft in zijn nieuwe roman net iets te weinig gebracht om zijn publiek volledig in te pakken. De finesse, die hem eigen was in zijn vorige romans, blijkt nu helaas te ontbreken. Maar dit neemt natuurlijk niet weg dat ‘De man van je leven’ een absolute must is voor Japins fans van het eerste uur.

Details Fictie
Schrijver: Arthur Japin
Uitgeverij: De Arbeiderpers
Jaar:
2013
Aantal pagina's:
252