Annemarie Peeters, 'Ook bomen slapen'

Wat weten bomen allemaal?

Met een titel als 'Ook bomen slapen' is Annemarie Peeters er alvast in geslaagd nieuwsgierigheid te wekken bij elke potentiële lezer. Een meerstemmige roman over een ex-dirigent en een operazangeres: twee getormenteerde personages die, in een vlotte schrijfstijl, behoorlijk levensecht worden opgevoerd.

Wat bezielt een ex-dirigent die in de Franse hoofdstad als boekhouder aan de kost komt, om met regelmaat van de klok brieven te schrijven naar zijn zoon? Missives waarin hij terugkeert op alles wat in zijn leven is misgelopen. Waarom kiest een gevierde operazangeres uiteindelijk voor een avontuurlijk bestaan in een Berlijnse nachtclub? Twee verhaallijnen die Peeters handig door elkaar heeft verwerkt in een stijl die refereert aan haar muzikale kennis en ervaring als dramaturge.

Er is de dirigent als brievenschrijver: in een niet te stuiten tempo rapporteert hij aan zijn zoon over zijn verleden en hoe hij in het leven staat. Zo blijkt dat de boom op de binnenplaats van het gebouw waar hij woont op een dag wakker is geworden: 'Toen ik deze ochtend de binnenplaats overstak, leek het alsof ik de boom zachtjes hoorde grinniken. Ik heb opnieuw mijn schouders gerecht, want ik weet dat je me op een dag zult schrijven en diep vanbinnen weet de boom dat ook.'

Het zijn met een stevige dosis empathie geschreven herinneringen over een geliefde vrouw, met nu en dan een verwijzing naar de klassieke oudheid, met name Vergilius die ook al wist hoe wisselvallig de vrouw is.

Is het om de dirigent  zo'n authentiek mogelijk profiel aan te meten dat de auteur in een naschrift vermeldt dat hij min of meer is gebaseerd op Maurice Corneil de Thoran? De man stond jarenlang aan het hoofd van de Koninklijke Muntschouwburg. Vraag blijft of de lezer daar een boodschap aan heeft, net zoals operazangeres Ofelia zowat het midden houdt tussen de maagd Maria en Maria Callas.

Dat Annemarie Peeters zich met zwier door de wereld van de opera en klassieke muziek beweegt, merk je in deze roman aan alles. Een boek dat draait om de keuzes die een mens in zijn leven maakt, met alle al dan niet nare gevolgen van dien. 'Ook bomen slapen' is op enkele schoonheidsfoutjes na - bepaalde vergelijkingen lopen soms mank - een behoorlijk debuut. Een tweede boek zal moeten bevestigen of Peeters uit het juiste hout van een stevige boom is gesneden.

Details Fictie
Uitgeverij: Vrijdag
Jaar:
2018
Aantal pagina's:
317