Annelies Beck, 'Toekomstkoorts'

Een droom vol drama's

Zeven jaar na haar debuutroman 'Over het kanaal' heeft Terzake-anker Annelies Beck (1973) een nieuwe roman klaar: 'Toekomstkoorts'. Het verhaal van enkele Belgen die een koloniale droom in Brazilië proberen te realiseren.

'Over het kanaal', haar debuut, ging over haar overgrootvader die tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Schotland is gevlucht. Het meisje Marie Claes is ervan overtuigd dat ze met haar ouders naar Glasgow op vakantie gaat. Langzamerhand wordt evenwel duidelijk dat sommigen binnen de Belgische gemeenschap in Schotland allesbehalve nobele bedoelingen hebben. Een boeiende roman over hoe sommige landgenoten zich tijdens de Eerste Wereldoorlog in het Verenigd Koninkrijk gedroegen.

In 'Toekomstkoorts' komt het thema migratie alweer terug, alsof de auteur er maar moeilijk kan van loskomen. Het gevolg van haar jeugd? Op haar zeventiende verbleef Annelies Beck een jaar als uitwisselingsstudent in de Braziliaanse deelstaat Minas Gerais. Nadien volgde ze 'Brazilian studies' aan de universiteit van Londen. Sindsdien heeft ze een onvoorwaardelijke liefde voor dit land dat haar blijft inspireren en waar ze als VRT-journalist de recente ontwikkelingen op de voet volgt.

Ruim tien jaar geleden kreeg ze via een Braziliaanse vriend een doctoraat in handen over een Belgische onderneming die in de negentiende eeuw in het uiterste westen van Brazilië was gevestigd.

Het zoeken naar meer informatie hierover prikkelde dusdanig haar verbeelding dat het haar tot schrijven aanzette. Het leverde een roman op over Belgen die er als kolonisatoren van droomden in Brazilië puissant rijk te worden. Er is de Vlaming Felix, die in de negentiende eeuw in Descalvados een vleesfabriek overneemt en zijn imperium alsmaar meer wil uitbreiden.

Nagenoeg twee eeuwen later duikt in dezelfde regio een andere corrupte ondernemer op die nog ambitieuzer is, met alle gevolgen van dien. Twee verhaallijnen die door elkaar lopen en de lezer in de ban houden door personages die over alles en iedereen heen hun ambitieuze plannen willen uitvoeren.

'Toekomstkoorts' is een boek dat het in de eerste plaats moet hebben van talloze scènes waarin een typisch Braziliaanse sfeer valt waar te nemen en vlotte dialogen van maar al te corrupte personages.

 

Details Fictie
Uitgeverij: De Geus
Jaar:
2019
Aantal pagina's:
269