A.F.Th. van der Heijden - Mooi doodliggen

Een journalist met zeven levens

Kerst nadert in ijltempo en helaas rest er ons niet altijd de tijd om op zoek te gaan naar dat ultieme kerstcadeau. Voor wie het geluk heeft een cadeau te moeten zoeken voor een notoir literatuurliefhebber is er goed nieuws: de nieuwe A.F.Th. van der Heijden ligt in de boekhandel. U zou natuurlijk blindelings dit boek kunnen kopen, aangezien de man sinds zijn debuut in 1978 garant staat voor kwaliteit. Dat bewijzen ook onze recensies van ‘De helleveeg’, ‘Mim’ en het alom geprezen ‘Tonio’. Wie net iets meer nodig heeft dan het keurmerk van der Heijden verwijzen we graag door naar deze recensie.

‘Mooi doodliggen’ – de titel van de jongste telg in het langzamerhand indrukwekkende oeuvre van de in Amsterdam residerende veelschrijver – is alvast in één opzicht een buitenbeentje in ’s mans oeuvre. Waar van der Heijden doorgaans uitpakt met dikke turven van een respectabel aantal bladzijden, heeft hij voor een keer genoeg aan 365 pagina’s om zijn verhaal te vertellen. Dat is zowat het enige dat opvalt in vergelijking met vroeger werk van de succesauteur, want de rest van de roman is vintage van der Heijden.

In ‘Mooi doodliggen’ vertelt van der Heijden het verhaal van Grigori Moerasjko, een Kremlinkritische journalist, die door de Oekraïense geheime dienst benaderd wordt, omdat er een moordcomplot tegen hem beraamd wordt. ‘Beter blode Jan dan dode Jan’, denkt de journalist, die zich ertoe laat verleiden om de moord op zichzelf te ensceneren, zodat zijn Oekraïense medestanders de huurmoordenaar en hopelijk ook zijn opdrachtgevers kan arresteren. Tijdens een doorwaakte nacht in het mortuarium beseft Moerasjko echter wat hij zijn naaste vrienden en vooral zijn grote liefde Yulia heeft aangedaan. Hij besluit zich niet aan de afspraken met de Oekraïeners te houden en duikt onverwacht op op de persconferentie aangaande zijn eigen gewelddadig overlijden. In plaats van het warm welkom dat hij verwacht had, vallen bevriende collega’s hem massaal af. Hij heeft zijn journalistieke eer immer te grabbel gegooid en doelbewust gekozen voor het verspreiden van fake news.

Eén en ander doet natuurlijk denken aan het verhaal van Arkadi Babtsjenko, een Russisch journalist die exact hetzelfde overkwam. Alleen gaat het verhaal verder en toont het hoe Moerasjko, door iedereen behalve zijn Nederlandse vriend Haandrikman, uitgespuwd wordt en hoe hij, opgezweept door zijn in hem ontgoochelde vrouw Yulia zijn Kremlinkritische activiteiten hervat. Buiten de geënsceneerde moord op Babtsjenko passeren onder meer ook de moorden op Boris Nemtsov en Anna Politkovskaya en de aanslag op de vlucht MH17 de revue.

Je hebt geen authentieke van der Heijden in handen als er naast dit spannende plot geen overvloed aan mythologische en literaire verwijzingen terug te vinden zijn. Het opstaan uit de doden doet natuurlijk denken aan Lazarus, terwijl de romance tussen Moerasjko en Yulia gelijkenissen lijkt te vertonen met het verhaal van Romeo en Julia. Verder verschijnen onder meer ook Tolstoj, Mark Twain en Alexander Blok ten tonele.

Van der Heijden was als vanouds erg goed op dreef en heeft een erg rijke roman geschreven. ‘Mooi doodliggen’ is een spannende roman, waarin van der Heijden heel wat rake observaties maakt. Ideaal leesvoer voor de kerstdagen, dus.

 

Details Fictie
Auteur: A.F.Th. van der Heijden
Uitgeverij: Querido
Jaar:
2018
Aantal pagina's:
365