Özge Samanci, ‘Teleurstellen vergt lef’

Als een dirigent

De kans dat je ooit al gehoord hebt van de naam Özge Samanci is relatief klein. Tenzij je studeert aan de Northwestern University in het Amerikaanse Evanston. De uitgeweken Turkse is daar ‘assistant professor’ in de communicatie, met een voorliefde voor mediakunst en graphic novels. Met ‘Teleurstellen vraagt lef’ - de wat knullige vertaling van het originele ‘Dare to Dissapoint’ - waagt Samanci zich voor het eerst aan haar geliefde medium. En ondanks de enorme déjà vu doet ze dat uitstekend.

Het is nochtans een bekend deuntje: een uitgeweken dertiger uit het Midden-Oosten blikt terug op zijn/haar jeugdjaren en het bijhorende regime. Tapten eerder uit hetzelfde vaatje: Marjane Satrapi (Iran) en Riad Sattouf (Syrië). Özge Samanci doet dat trucje over, deze keer met Turkije als leidraad. Niets nieuws onder de zon dus. Daarbij komt ‘Teleurstellen vergt lef’ traag op gang: pas wanneer Özges tienerjaren aan bod komen, komt er wat vaart in het verhaal.

Toch charmeert deze debutante met een onbevangen verteltrant en heel persoonlijke passages, zoals de aanranding in de tuin van haar universiteit. Schokkend. En dapper van Samanci om dit te durven delen. Nog sterker is het quasi perfecte evenwicht tussen politieke beschouwingen en het typische coming-of-age-verhaal. Dat alles giet de Turks-Amerikaanse in hele open pagina’s, zonder strakke kaders en bladindelingen. Als een dirigent bepaalt ze op elke pagina het ritme en timbre.

Niet enkel haar bladspiegels zijn onorthodox, ook Samanci’s manier van werken wijkt af van de norm. Her en der worden tekeningen vergezeld van ingescande objecten, zoals originele brieven, delen van foto’s, een meetlat ... Die collagetechniek gebruikt ze ook op haar blog, waar ze om de zoveel dagen een soort filosofische cartoon post.

Dat alles samen maakt van ‘Teleurstellen vergt lef’ een verrassend sterke en persoonlijke graphic novel - of graphic memoir, wat blijkbaar de nieuwe term is. De prille uitgeverij Soul Food Comics heeft met dit boek een pareltje in huis gehaald.

Details Strips
Scenario & Tekeningen: Özge Samanci
Uitgeverij: Soul food comics
Jaar:
2016
Aantal pagina's:
190